Fyens stifttidende og Fyens.dk 31. januar 2017 Kunst: Maskeret nøgenhed Af: Iben Friis Jensen

Offentliggjort den 19. marts 2021 kl. 18.47

Anmeldelse
Bombardement af nøgne kroppe på SAK Kunstbygnings aktuelle udstilling "Det Nøgne Menneske" med kunstgruppen af samme navn
10 vidt forskellige kunstneres syn på menneskekroppen giver et veritabelt kropsbombardement.
For nøglehulskiggeren vil udstillingen "Det Nøgne Menneske" i SAK Kunstbygning, Vestergade i Svendborg, derfor ikke give noget erotisk kick: More is less, kan man konkludere. Udstillingens hundredevis af nøgne kroppe er som at træde ind i en nudist-lejr, alene nøgenhedens volumen af-erotiserer objektet.

Det nøgne menneske
Kunstbygningen SAK, Vestergade 27, Svendborg
Udstilling indtil 5. marts, tirs-søn 11-16

Deltagende kunstnere: Line Taarnberg, Lotte Kjøller, Annelise Jarvis Hansen, Lotte Horne, Jeff Ibbo, Olav Johannisson, Grethe Tranberg, Lars Kræmmer, Esben Fog, Barry Pringle.

Men for kunstnere har menneskets krop altid været en kilde til inspiration og forundring, og forundringen gives i høj grad videre på udstillingen "Det Nøgne Menneske", der vises til og med 5. marts.
Kvindekroppe en masse, lidt færre mandekroppe, tykke kroppe, tynde kroppe. Kropsdyrkelsen går så vidt, at ansigterne ofte er gemt bag masker - af og til endda drejet 180 grader, så kroppen får et surrealistisk udtryk  i de sort/hvide fotos, som tre af kunstnerne bidrager med.

Krop og kunst
Kunst og krop hører uløseligt sammen, og derfor er det også interessant at opleve så forskellige kunstneres bud på, hvordan kroppen indgår som del af et værk: Fra Esben Fogs brug af den sammenkrøbne krop, der ligger så statisk som en marmorsten på stranden og til samme kunstners fantasirigdom udtrykt i tableauer, hvor et ældre ægtepar sidder mod en tapetmønstret væg med billeder af nøgle mennesker krybende ud og ind af ornamenterede guldrammer. Eller hans lige så opsigtsvækkende portræt af to påklædte mennesker med gorillamasker foran en væg med lutter billeder af nøgne figurer - også med abemasker. Tænk lige over det!
Barry Pringle bidrager med meget forenklede og æstetisk smukke fotos - enten overbelyste i serien "Line Nudes" eller underbelyste i serien "Masked Nudes": Kroppe tegnet med få næsten grafiske linjer eller som monumentale objekter af folder og hulninger.

Tredje kunstner, som skal fremhæves blandt de 10, er Jeff Ibbo, der med sine stærke koloristiske og legemsstore malerier også arbejder med forenklingen og med at gøre kroppen til tegn. Med kraftige kontratherende konturlinjer rammer han kroppen ind og frigør den fra pornografiens svøbe. Også selv om han med få streger og stærke farver formår at male "stiv pik og håret tilbage".

Opret din egen hjemmeside med Webador